Skip to main content

Hírek, események

Erő és bölcsesség -- Mahamandaleshwar Vivekpuri hétvégi programja Debrecenben

A 2023. október 6-8 hétvégén Mahamandaleshwar Swami Vivekpuri tartott gyakorlást és szatszangokat Debrecenben "Erő és Bölcsesség -- Hogyan segít nekünk a Rámájána hőseinek története" címmel. Mahamandaleshwar Vivékpuri közel 40 év tapasztalatát és kutatómunkáját adta át alapos, az egész testet megmozgató ászanák bemutatásával. A precíz kivitelezés és a mögötte álló célzatos gyakorlati tudás mély és átható eredményeket produkált. A Rámájána és a többi hozzá hasonló szent irat szimbolikus jelentését ismerve megérthetjük az életben megjelenő problémákat és megtalálhatjuk rájuk a választ is.

A programban két esti szatszang és három, önállóan is látogatható rész szerepelt, melyek során gyakorlást vezetett és előadást is tartott a horvát származású Mahamandaleshwar Swami VivekpuriJi. A gyakorlások során elvégzett erőteljes nyújtások és csavarások alaposan megmozgatták a résztvevők izmait, ízületeit. Mindenki megtapasztalhatta a jógaászanak kedvező hatásait, amelyek pontosabb elvégzéséhez gyengéd, de mégis erőteljes személyes segítséget is kaptak a résztvevők. Nem a kortól függ, mit gyakorolj -- mondta Videkpuriji -- hanem attól, hogy rendszeresen gyakorolsz-e. Mindig figyelj a test jelzéseire, különböztesd meg a lustaságot a figyelmeztető jelektől!

Az előadások vezérfonala az ősi indiai eposz, a Rámájána volt. Sok vita folyik arról, hogy valódi esemémyeken alapul-e a Rámájána és ha igen, akkor ezek mikor történtek? De nem ez a lényeges – tudhattuk meg az előadásokat hallgatva. A Rámájána és a többi hozzá hasonló szent irat szimbolikus jelentését ismerve megérthetjük az életben megjelenő problémákat és megtalálhatjuk rájuk a választ is. Rávana démon tíz feje például az egyik szimbolikus értelmezés szerint a negatív tulajdonságainkat (amilyen az irigység, harag, büszkeség) és a 4 belső funkciót (mana, buddhi, csitta, ahamkar) jelképezi. A negatív tulajdonságainkat le kell győznünk, pszichénk működését meg kell tisztítanunk, hogy megvalósítsuk a Ráma nevében kódolt élettervet: Az egyén (Jiva – ezt jelképezi az Ma betű) beolvadását a fénybe, a kozmikus tudatba. A fény jelképe az Ra betű, ebből a kettőből áll Ráma neve.

Több tanulságos példát hallottunk arról, hogy a félrefordítások milyen nehézségeket okoznak a szent iratok jelentésének megértésében. Ahogyan a Guru Gítában is írják, az élő Mester segítsége nélkül tudatlanságban maradunk, a szent iratokban leírtak megértéséhez a Gurudéva által megszerzett saját tapasztalatra van szükség.

A sok tanulsággal szolgáló hétvége a jóga ünnepe volt, amit áthatott az oktató és a gyakorlók közös öröme. A búcsú pillanataiban már a következő személyes találkozást terveztük, ami többek számára az Om Ashram megnyitóján, Indiában történik majd meg.

Pin It