Skip to main content

Programok

| Szikrázó 11 nap jógával

Szikrázó 11 nap - nyolcadik nap

A nap szimbóluma: harmadik szem

Agya chakra


Ászana, jógatechnika
Éka pada uttanászana

Itt olvashatsz bővebben erről az ászanáról : https://www.yogaindailylife.org/system/hu/3-szint/ekapada-utthanasana

Tanácsok, tippek:

✅ A kiinduló helyzetben – zárt állás – stabilizáljuk a derakat, majd az egyik lábra helyezve a testsúlyt, a tekintet rögzüljön egy fix ponton az egyensúly megtartásához.

✅ Bár a felemelt láb lábfejét a másik láb comb hajlatába kellene helyezni, mindaddig amíg ez nem megy, helyezzük a térd fölé a combra, majd lassan a kart oldalról emelve, ügyelve az egyensúlyra, a két tenyeret összeérintjük a mellkasnál.

✅ Csak fokozatosan, meg-megállva haladjunk tovább a törzs előre döntésével amíg el nem éri a vízszintes helyzetet.

✅ A visszatérés is legyen fokozatos, figyelve a fix pontot, hogy megmaradjon az egyensúly; haladó szinten végezhető behunyt szemmel a szemöldök közötti pontra koncentrálva.

Figyeld meg!

Ez az ászana jól fejleszti az összeszedettséget, az egyensúlyt és harmonizálja az idegrendszert amellett, hogy erősíti a lábat, lábfejet.

Forrás: Vishwaguru Sri Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda: Jóga a mindennapi életben rendszer gyakorlókönyv 


 Inspiráció: Megtartani a szeretetteljes belső tekintetet.

Napi receptek
Vöröslencse leves - laktató, egészséges

Miért egészséges? 

Estére ajánlatos könnyű, meleg ételt fogyasztani, amit a szervezet egyszerűen fel tud dolgozni. Ha túl nehéz ételt eszünk, akkor a szervezetünk az emésztéssel lesz elfoglalva, így nem tudunk mélyen, ellazultan aludni éjszaka - az pedig elengedhetetlen a regenerálódáshoz!

Hozzávalók 4 főre:

  • egy fej hagyma 
  • olaj
  • 1 kiskanál sárgaborsóliszt
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa 
  • vegeta
  • víz
  • 20 dkg vöröslencse
  • 4 gerezd fokhagyma
  • negyed zellergumó
  • pár szár zeller zöldje apróra vágva

Elkészítés: 

Egy fej hagymát, olajon megpirítunk, beeleteszük a sárgarépát, fehérrépát karikára vágva, összepirítjuk a hagymával. Beletesszük a sárgaborsólisztet, kicsit ezzel is összepirítjuk az eddigi hozzávalókat, majd jöhet bele a vegeta, kis só.

Vízzel felöntjük, hozzáadjuk a vöröslencsét, fokhagymát apróra vágva, a negyed zellergumót kockára, pár szál zeller zöldjét apróra vágva.

Akkor van kész amikor megpuhult a lencse.

A végén összeturmixoljuk az egészet.

A receptet Szakács Anna, Prasád Dévi készítette, aki a Lefogy-tál Facebook-oldal és blog szerkesztője.

Mákos-szilvás golyó
  • 300 g zabliszt (ha kell, gluténmentes) - előállítható zabpehely ledarálásával
  • 100 g sűrűbb szilvalekvár (100%-os)
  • 100 g darált mák + egy kicsi a panírozáshoz
  • 100 g aszalt szilva (ha kemény, előzetesen célszerű beáztatni pár órára)
  • 1,5 dl növényi tej vagy tej
  • pici fahéj
  • 2-3 szegfűszeg
  • fél citrom reszelt héja
  • 200 g fehér csokoládé (opcionális)

Elkészítés

A 1,5 dl növényi tejbe beledobjuk a szegfűszegeket, forrásig melegítük, picit hagyjuk állni, kiszedjük a szegfűszegeket  és a darált mákra öntjük.
Ezt követően a fehér csoki kivételével a többi összetevővel összekeverjük, ha száraz, akkor öntünk még hozzá tejet.
A masszából 25 g-os gombócokat formálunk és darált mákba vagy olvasztott fehér csokiba forgatjuk.
A még nedves csokimázra egy kis darált mákot szórhatunk díszítésnek.
Hűtőbe tesszük, amíg a csoki megszilárdul.

Bounty golyó
  • 200 g kókuszreszelék
  • 1-1,5 dl konzerv kókusztej vagy tejszín
  • 2 ek növényi szirup vagy méz
  • 200 g étcsokoládé
  • 2 ek. olaj

Eszközök

  • mérleg
  • keverőtál
  • kisebb lábos ráilleszthető fém edénnyel a csoki olvasztáshoz
  • reszelő (citromhoz)
  • evőkanál
  • kisebb lábos a tej melegítéséhez
  • tányér a panírozáshoz
  • rács a bemártott golyók szárításához

Elkészítés

A kókuszreszeléket a kókusztejjel és növényi sziruppal összekeverjük.
A masszából golyókat formálunk és vízgőz felett megolvasztott olajjal hígított csokoládéba mártjuk.
Tetejét kókuszreszelékkel vagy kókuszchips-szel díszítjük.
Hűtőben hagyjuk megdermedni.

Makos szilvas bounty golyo

A recepteket Szűcs Andrea a VegAndi sütiműhely megálmodója és tulajdonosa készítette


Tanulási tipp: Az összpontosítás
Mi segíti azt, hogy a tanulásra tudj koncentrálni? 
  1. Tarts rendet az asztalodon, a szobában, ahol tanulsz!
  2. Iktass ki minden zavaró tényezőt!
  3. Tarts szüneteket!
Multitasking

Ugyan azt gondolod, hogy nem baj, ha a tanulnivaló mellett ott figyel a Facebook, Instagram, Tiktok, Viber, Snapchat, stb. Azonban tanulmányok azt mutatják, hogy ha egyszerre több dologgal foglalkozol, akkor csökken az információfeldolgozás hatékonysága. Igazából sem a tanulásodra, sem a barátaidra nem tudsz igazán figyelni, akikkel csetelsz éppen. Ha úgy érzed, hogy nem bírod, és túl sokszor elkalandozik az agyad, akkor ne a telefonodért nyúlj, hanem állj fel az asztaltól, és pihenj aktívan. 

Tömbösíts

Ha egyszerre több mindennel kellene foglalkoznod, akkor próbáld meg azt, hogy egyszerre többet foglalkozol egy dologgal. Ezt heti beosztásnál is figyelembe veheted (egyik nap erre a tárgyra koncentrálsz jobban, következő nap inkább a másikra). 

Belemélyedni

Adj magadnak időt arra, hogy az agyad elfogadja azt a helyzetet, hogy most sok tanulnivalót kell majd aktívan befogadnia. Nem elvárható, hogy ha egész nap több dologgal foglalkozol, akkor egy gombnyomásra képes lesz egy dologra koncentráltan figyelni. Ez lehet 10-15 perc, de fél óra is akár. Ha elveszted az időérzéked az adott munkában, akkor vagy képes teljes figyelmeddel tanulni. Ezt a tudatállapotot hívják flow-élménynek.


Ha pedig úgy érzed, hogy segítene, ha online egy közösség tagjaként tanulhatnál 11 napig, akkor várunk szeretettel online Tanulószobánkban: https://www.facebook.com/groups/225047183618569 

Minden nap a reggeli gyakorlás után 8-kor elindítunk egy Zoomot, amely segít elkezdeni a napodat. ❤️

Forrás: Carol Vorderman: Tanulási technikák - lépésről lépésre

Pin It

2023 június 11 - 21.