Hírek, események

  • Főoldal
  • Hírek
  • A Világbéke Tanács konferenciája Győrben a Jóga a Mindennapi Életben magyarországi fennállásának 40. évfordulója alkalmából

A Világbéke Tanács konferenciája Győrben a Jóga a Mindennapi Életben magyarországi fennállásának 40. évfordulója alkalmából

Győr, 2019. július 4.

A Jóga a Mindennapi Életben magyarországi fennállásának 40., a magyar-indiai diplomáciai kapcsolatok 70., és Mahatma Gandhi Ji születésének 150. évfordulója alkalmából a Sri Swami Madhavananda Világbéke Tanács konferenciát szervezett Győrben, a Széchenyi István Egyetemen.

A konferenciát a Világbéke Tanács elnöke, a JMÉ tudományos rendszer alapítója és szerzője, Őszentsége Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Ji nyitotta meg, a házigazda pedig a Győri Egyetem rektora, Dr. Földesi Péter volt.

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 03

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 07 2019 07 05 Gyor WPC konferencia 12

A 18 országból (4 földrészről) érkezett több mint 200 küldötthöz szólt a fő díszvendég, Őexcellenciája India Magyarországi Nagykövete, Dr. Kumar Tuhin Ji, valamint a tovább díszvendégek: Dr. Swapnil Kothari Ji, Madya Pradesh állam képviselő-testületének főtitkára, illetve az Indore-i Reneszánsz Egyetem kancellárja, Dr. Dancs Ferenc helyettes államtitkár úr a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében, Simon Róbert Balázs úr, az országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, Németh Zoltán úr, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke, Dr. Fekete Dávid úr, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, és Kovács Károly Krishnanand úr, a magyarországi JMÉ országos központ elnöke és a nemzetközi JMÉ-YIDL különleges tanácsadója.

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 25

Dr. Földesi Péter rektor úr gratulált Vishwagurujinak a JMÉ rendszer magyarországi megalapításának 40. évfordulójához, illetve a Yoga Ratna (Jóga Ékköve) díjhoz, amit Londonban, a Brit Parlamentben vett át az Összpárti Parlamenti Csoporttól (All-Party Parliamentary Group - APPC), az alig 10 napja ünnepelt Jóga Nemzetközi Napja alkalmából.  Kiemelte továbbá, hogy "a korunkban megfigyelhető gyors nemzetközivé válás tükrében őszintén reméljük, hogy Indiaból folyamatosan egyre több jelentkező érkezik. Szeretném kifejezni hatalmas hálánkat Vishwagurujinak személyes és nagylelkű közreműködéséért a Széchenyi István Egyetem indiai közösségének építésében."

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 23

A konferencián felszólalt Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes is, a konferencia fő szervezője és moderátora.

 

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 14

Kovács Károly Krishnanand úr a magyarországi JMÉ részéről bemutatta, hogy a JMÉ hogyan terjedt el Vishwaguruji vezetésével Magyarországon az elmúlt 40 évben. Ezen különleges alkalommal emlékeztette a hallgatóságot, hogy Vishwaguruji "Magyarország két köztársasági elnökével állt és áll ismeretségben. Göncz Árpád köztársasági elnök urat kétszer fogadta audienciáján. Áder János köztársasági elnök úrral 2012-ben találkozott először az ENSZ Rio+20 konferenciáján. Köztársasági elnök úr meghívta Vishwagurujit Budapestre, a Tadzsik-Magyar vízügyi kezdeményezés értekezletére."

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 01

Beszédében Őexcellenciája Dr. Kumar Tuhin Ji, kifejtette “a JMÉ hozzájárulása a jóga, és a hozzá tartozó értékek terjesztésében dicséretre méltó. A jóga értékét ma az egész világon elismerik; a JMÉ megközelítésében az a figyelemre méltó, ahogyan a jóga mély filozófiáját egyszerű formában elérhetővé tette a hallgatóknak és tanítványoknak." Őexcellenciája kiemelte továbbá Mahatma Gandhi születésének 150. évfordulóját, "aki békés küzdelmet vívott India függetlenségéért 1947-ben. Gandhi Ji, akit 'Mahatma'-ként ismernek, a béke, igazság, egyenlőség, méltóság, és fenntarthatóság ügyében végzett munkája miatt a történelem egyik legnagyobb alakja volt. Mahatma Gandhi gondolatai és tanítása ma is épp annyira releváns, mint életében volt."

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 26

"Magyarország különösen büszke arra, hogy egyike azon államoknak, amelyek a független Indiával először léptek diplomáciai kapcsolatba 70 évvel ezelőtt. A közös alapelvek, mint a demokrácia és a törvény ereje, kulturális és gazdasági kapcsolataink hosszú és gazdag története különösen erős alapot ad a kiváló kétoldalú kötelékek kiépítésére. Magyarország és India hosszú együttműködése a 19. század végéig, a 20. század elejéig nyúlik vissza, amikor több magyar orientalista látogatott Indiába, viszonzásképp Gurudev Rabindranath Tagore jött Magyarországra." - mondta többek között Dr. Dancs Ferenc helyettes államtitkár úr a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében.

Számos hozzászólás közül a következő kettő szorosan kapcsolódik a JMÉ 40 éves működéséhez:

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 16 2019 07 05 Gyor WPC konferencia 15

Dr. Kovács Péter úr, Vép város polgármestere méltatta Vishwaguru Ji munkásságát és az általa létrehozott Jóga a mindennapi életben rendszert, amelynek gyakorlói több mint 25 éve, évente többször Vépen tartják a nemzetközi jóga-szemináriumukat. Megemlítette még azt is, hogy a célok közösek, mert a jógázók és a város vezetése is pozitív elveket követ. Beszélt még polgármester úr arról is, hogy Vép várossá nyilvánításának 10. és a JMÉ magyarországi jelenlétének 40. évfordulóját rövidesen egy közös, vépi rendezvényen is meg fogjuk ünnepelni.

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 18a 2019 07 05 Gyor WPC konferencia 17 2019 07 05 Gyor WPC konferencia 22

Molnár Lajos úr, mint iskolavezető beszélt arról, hogy közel 30 éves tapasztalattal rendelkezik a Vishwaguruji által megalkotott Jóga a mindennapi életben rendszerről, amelyet korábbi iskolájában, a Közgazdasági Politechnikumban és a jelenlegi iskolájában, a KÜRT Alapítványi Gimnáziumban tanórai keretekben minden diák alapszinten elsajátít és a továbbiakban, mint a testnevelési óra keretén belül, de szabadon választható jóga-csoportokba mindig túljelentkezés van. "A délutáni szakkörön a diákok és tanárok együtt jógáznak, valamint a tanárok kérésére a mindennapos relaxációs lehetőséget is bevezettük." Molnár úr befejezésül megköszönte Vishwaguruji-nak a JMÉ-t, amely nagyon népszerű a diákok és tanárok körében. Méltatta az iskolában tanító JMÉ oktatókat, s mint mondta,"Nélkülük, a jóga-tanárok és a jóga-gyakorlása nélkül már nem képzelhető el az iskola jövője!"     

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 20 2019 07 05 Gyor WPC konferencia 20

Dr. Swapnil Kothari Ji a '7 társadalmi bűn' -ről beszélt, amelyeket Gandhiji fogalmazott meg:

1. Politika elvek nélkül
2. Vagyon munka nélkül
3. Kereskedelem erkölcs nélkül
4. Oktatás jellem nélkül
5. Élvezet lelkiismeret nélkül
6. Tudomány emberség nélkül
7. Imádat áldozathozatal nélkül

Bemutatta a tisztelt hallgatóságnak, milyen jelei lehetnek a modern világban ezeknek a társadalmi bűnöknek, és azt, hogy ennek nem kellene így lennie.  Dr. Kothariji emellett köszönetet mondott Vishwagurujinak a vezetésért és a gyümölcsöző együttműködésért.

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 11

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 02 2019 07 05 Gyor WPC konferencia 10

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 04

Őszentsége Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Ji beszédében gratulált és a háláját fejezte ki a magyar polgároknak, amiért ilyen odaadóan terjesztették és rendszeresen gyakorolták a Jóga a mindennapi életben rendszert az elmúlt 40 évben. Vishwaguruji azt javasolta, hogy továbbra is "gyakoroljunk fegyelmezetten egyszerű jóga gyakorlatokat, pránajámát, egy kevés koncentrációt és csak sattvikus (tiszta, egészséges) ételt fogyasszunk." Kiemelte továbbá, hány millióan lettek vegetáriusok, és újabban vegánok szerte a világon a JMÉ folyamatos törekvéseinek köszönhetőnek. 

Vishwaguruji megköszönte minden méltóságnak, hogy részt vett a konferencián, és elismerően beszélt India miniszterelnöke, Modi Ji munkájáról, amelyet a jóga hiteles tudásának és bölcsességének terjesztéséért Indiában és szerte a világon végzett, valamint kezdeményezésről, melynek eredményeként az ENSZ 2014-ben június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította. Vishwaguruji megköszönte Dr. Földesi Péter rektor úrnak, hogy vendégül látta a nemzetközi  Világbéke Tanács Konferenciát, és imádkozott az egyetemi hallgatókért, hogy az egész világon terjesszék a fényt.

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 08

2019 07 05 Gyor WPC konferencia 13

Az esemény alkalmából készült kiadvány innen tölthető le.

Pin It

Jóga a mindennapi életben © 1998-2020 Minden jog fenntartva.