Skip to main content

Hírek, események

Karácsonyi üzenet Vépről

Karácsonyi üzenet Magyarországról, Vépről, a Swamiji által vezetett jóga-programról

Már hagyományossá vált eseményre került ismét sor november 28 és 30-adika között Vépen, Magyarországon, a Keresztény Kalendárium szerinti szent Adventi időben, ami a karácsonyi ünnepi időszak kezdete. Őszentsége Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda Ji megosztotta a gyakorlókkal a jóga életmód és spiritualitás bölcsességét.

2014 11 28-30 vep 1

A Satsangon Swamiji a Karácsony lényegéről beszélt, arról az időszakról, amikor minden emberben a Földön felébred a szeretet, a megértés és tudatára ébredünk, hogy Isten itt él közöttünk. Swamiji rámutatott, hogy a Fény Ünnepének tradíciója sokkal régebbi eredetű, mint a Karácsony – már a Ramayana-ban is szerepel – és a világ sok más vallásában is ünneplik a Fényt. Ez az ünnep hitet ad nekünk, hogy Isten eljön és megvédelmez minket a sötét és nehéz időkben és emlékeztet arra, hogy szeressük embertársainkat úgy, ahogy Isten szeret bennünket.

Swamiji különösen kiemelte annak fontosságát, hogy életünk minden napján az első gondolatunk pozitív legyen. Az mondta, ha három hónapig mindent pozitívan, előítéletek, megítélés nélkül nézünk, akkor az nagy belső világosságot és tiszta gondolatokat eredményez. A következő lépés ezen az ösvényen a könyörületesség (daya) megvalósítása, azok irányába is, akik erőszakosak velünk.

Swamiji idézte a Szent Ramayana-ból: „daya dharma ka mula hai, papa mula abhiman” -- a dharma gyökere a könyörületesség, a bűn gyökere az ego.

2014 11 28-30 vep 4A hétvégi program fontos eseménye volt India budapesti nagyköve, Őexcellenciája Malay Mishra Úr látogatása is. Sri Mishra, folytatván az előző nagykövetek által megkezdett hagyományt, részt vett a Jóga a mindennapi életben©  - Rendszer által szervezett programon, hogy találkozhasson Swamiji Őszentségével és Mahamandaleshwar Swami Vivek Puri Ji-vel (Zágráb, Horvátország). Őexcellenciája köszönetét felezte ki Swamiji Őszentségének és a szervezőknek a meghívásért és nagyon mély, érdekes előadást tartott a Sanatana Dharma ősi indiai bölcsességéről és a Védikus tudományról.

2014 11 28 30 vep 3

 

 

Pin It